Ξεχάστηκε το Τσέρνομπιλ; του Ευθύμη Παπαδημητρίου

Αυτή την εντύπωση θα αποκόμιζε κανείς διαβάζοντας, 23 χρόνια μετά το γνωστό «ατύχημα», την πρόσφατη ανακοίνωση/πόρισμα κάποιων «Αθανάτων», της Ακαδημίας Αθηνών, σχετικά με το «ενεργειακό μείγμα», που κρίνεται ως ενδεικνυόμενο για τη χώρα μας! Οπως δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο Tύπο, κατά το τέλος Ιανουαρίου 2009, Ομάδα εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, αποτελούμενη απο 15 μέλη, όλα τους επιφανή και ειδικά για τα ενεργειακά ζητήματα και αφου εργάστηκε για ένα ολόκληρο χρόνο, δημοσίευσε βαθυστόχαστα...πορίσματα «επι του θέματος Πυρηνική ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος».

Για όσους τυχόν δεν είχαν την ευχαρίστηση να διαβάσουν τα σχετικά πορίσματα αξίζει να σας μεταφέρουμε τις περισπούδαστες εισηγήσεις με τις οποίες κλείνει η ομάδα εργασίας των «αθανάτων» την πρότασή της : Εισηγείται λοιπόν, 1. την «διοργάνωση απο κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς φορείς, διαλόγου για την ένταξη ή μη της πυρηνικής ενέργειας, στον ελληνικό χώρο» (πολύ δημοκρατική πράγματι εισήγηση..). 2. την «θεώρηση απο τους αρμοδίους κρατικούς φορείς ένταξης της πυρηνικής επιλογής στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδος». (Ούτε γάτα ούτε ζημία λοιπόν, αφου οι αρμόδιοι και γνωστής σοβαρότητας κρατικοί φορείς, θα έχουν «θεωρήσει» όλα τα δεδομένα, θα προχωρήσουν στις ορθές επιλογές! Όπότε θα μπορούμε όλοι να κοιμόμαστε ήσυχοι, αφού οι ίδιοι οι ειδικοί επιστήμονες της Ακαδημίας δεν φαίνεται να ανησυχούν καθόλου για τις ενδεχόμενες επιλογές που φαίνεται να προκρίνουν και να βαφτίζουν ως ακίνδυνες..Δεν γνωρίζουμε βέβαια ποιός είναι «ο μέσος χρόνος ζωής» των Αθανάτων, (όπως συνηθίζεται να λέγεται σχετικά με τον χρόνο μείωσης της επικινδυνότητας απο τις ραδιενεργές ακτινοβολίες...)

Αν προσέξατε το κείμενο, διατυπωμένο σε άψογη «καθαρεύουσα» μας καλεί όλους σε διάλογο για... την «καθαρή ενέργεια», που αποτελεί, κατά την προσεκτικά διατυπωμένη γνώμη τους, η πυρηνική ερνέργεια ! Στα συμπεράσματα του πορίσματος, που εκτείνεται σε... ολόκληρες 2,5 σελίδες!, διαβάζουμε οτι «επιβάλλεται ρεαλιστική αξιολόγηση των ενεργειακών αναγκών και στόχων της Ελλάδος και πλήρης ανάλυση των δυνατοτήτων και των προβλημάτων όλων των πηγών ενέργειας ορυκτών καυσίμων, ανανεώσιμων πηγών ενέεργειας, εξοικονόμησης ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας».

Σε ότι αφορά την πυρηνική ενέργεια διαβάζουμε οτι «ενδείκνυται να κριθεί κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μια συνιστώσα του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδος και κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αντικαταστήσει ένα σημαντικό μέρος των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται». Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς ..την άψογη διατύπωση , ή την φοβερή επιχειρηματολογία...Φαίνεται οτι οι «αθάνατοι» ζούν τόσο ψηλά στον Ολυμπο της αθανασίας τους που δεν έχουν αντιληφθεί οτι η επίσημη γλώσσα του κράτους, εδώ και κάτι δεκαετίες, έχει γίνει η δημοτική, που μιλάνε οι κοινοί θνητοί και που ανησυχούν για την υγεία τους και των παιδιών τους, εφόσον ενημερώνονται πιά και με ηλεκτρονικά μέσα και πληροφορούνται για τα αλλεπάλληλα ατυχήματα που συμβαίνουν στα πυρηνικά εργοστάσια όλου του κόσμου και μάλιστα των λεγόμενων «ανεπτυγμένων» κρατών ,που διαθέτουν και επιστήμη και μηχανισμούς ελέγχου και σχετική τεχνογνωσία..και παρόλα αυτά πασχίζουν να βρούν τρόπους να «κουκουλώσουν» το “αλυτο” πρόβλημα της αποθήκευσης κι φύλαξης των πυρηνικών..αποβλήτων..

Αντι να ασχοληθεί με τέτοιες λεπτομέρειες η Επιτροπή των «Αθανάτων» εισηγείται στη συνέχεια: «Να αρχίσει μια οργανωμένη, εκτεταμένη, αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και πολιτικών επι των ενεργειακών αναγκών και προβλημάτων της χώρας, ώστε να κριθεί κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της Ελλάδος».. Ποιός θα αναλάβει άραγε αυτή την «αντικειμενική» και υπεύθυνη ενημέρωση»; Ισως οι δημοσιογράφοι των διαφόρων συγκροτημάτων και του πολυεθνικού λόμπυ των πυρηνικών ομ άδων, που έχουν αποδείξει περίτρανα το ενδιαφέρον τους ... για ό,τι ωφελεί την Ελλάδα!, είτε με την προσπάθειά τους να διεισδύσουν στην εγχώρια αγορά παραγωγής ενέργειας, μέ χρήση λιθάνθρακα και την ανεξέλεγκτη και καταστροφικά επιπόλαιη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, με τρόπο που να αποτελεί δυσφήμιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας...

Το μόνο που χρειάζεται, κατα την επιτροπή των Αθανάτων, είναι «να ληφθούν άμεσα μέτρα ενημέρωσης σχετικά με την τεχνογνωσία και την αποκτηθείσα εμπειρία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και επιπροσθέτως μέτρα δημιουργίας ενδογενούς ανθρώπινου δυναμικού με μακροπρόθεσμη εθνική επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης» .. «να αρχίσει η προετοιμασία των αναγκαίων μέλετών, νομοθεσιών και υποδομών, ώστε η χώρα να είναι «εν δυνάμει», έτοιμη για την όποια επιλογή». Δεν πιστεύω να αμφιβάλλει κανείς ποιά επιλογή εύχεται και υποστηρίζει η επιτροπή των ειδικών της Ακαδημίας, η οποία φαίνεται εδω να «κλείνει το μάτι» στους συναδέλφους της, τεχνοκράτες των Πολυτεχνείων της ΄χώρας, που με τη δύναμη που τους παρέχει η θέση τους, καλούνται να πιέσουν κι’αυτοί, στη «σωστή» κατεύθυνση, που δεν είναι άλλη απο την εισαγωγή της ανεπτυγμένης πυρηνικής τεχνολογίας και στην χώρα μας, προς ώφελος όλων ... «των γνωστών και μη εξαιρετέων»....

Η παρέμβαση της Ακαδημίας Αθηνών και η έστω προσεκτικά διατυπωμένη συνηγορία της για στροφή της χώρας μας προς τα πυρηνικά είναι ιδιαίτερα εξοργιστική. Μια χώρα σαν τη δική μας στην οποία το επιστημονικό, τεχνοκρατκό κατεστημένο τηρεί « σιγήν ιχθύος» για όλα τα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα, που δεν έχει κάνει κανενός είδους παρέμβαση σε θέματα διαχείρισης των οξυμένων προβλημάτων της κοινωνίας και της φύσης, χωρίς διατυπωμένη άποψη για την ενδεικνυόμενη αναπτυξιακή κατεύθυνση και τους εναλλακτικούς τρόπους υπέρβασης των καθυστερήσεων της χώρας μας, ξαφνικά κατεβαίνει απο το θρόνο της και «λύνει την σιωπή της», για να μας υποδείξει, χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα, έναν ψευτοδιάλογο και μια μεθοδευμένη προετοιμασία των ιθαγενών ώστε να δεχτούν χωρίς πολλές αντιρρήσεις το νέο «μονόδρομο»...της δήθεν ήπιας και φιλικής προς το περιβάλλον ..πυρηνικής ενέργειας.

Κάποιοι ενεργοί πολίτες όμως της χώρας μας δεν ξεχνούν το Τσέρνομπιλ.. Το 1986 δεν είναι τόσο μακρυνό για τη μνήμη μας, ούτε η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι... Μας χωρίζουν μόνο 64 χρόνια....Την αξιοποίηση της , δήθεν «άκακης» πυρηνικής ενέργειας, για την αποκτήση πυρηνικών όπλων την ζήσαμε στις περιπτώσεις της Ινδίας και του Πακιστάν , ενώ είναι γνωστή η περίπτωση του Ισραήλ που φοβάται οτι θα απειληθεί η υπεροπλία του στην περιοχή αν αποκτήσει και το Ιράν πυρηνικά εργοστάσια...

Εκτός απο τους κινδύνους ατυχημάτων λόγω σεισμών ή τρομοκρατικών επιθέσεων, άλυτο παραμένει το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων διαφορετικών επιπέδων ακτινοβολίας, της διαχείρισης, μεταφοράς και «ασφαλούς» αποθήκευσης τους...Η ταφή ραδιενεργών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας προυποθέτει την αναζήτηση ειδικών γεωλογικών σχηματισμών και την φύλαξή τους για 10.000 ή και περισσότερα χρόνια ! Πρόσφατος είναι ο σάλος που δημιουργήθηκε στη Γερμανία απο τους κινδύνους διαρροής ραδιενέργειας απο αποθηκευμένα ραδιενεργά απόβλητα στν περιοχή Ασσε και η αντιδικία που έχει ξεσπάσει για το ποιός θα επιφορτιστεί το κόστος ασφαλέστερης αποθήκευσης ή μεταφοράς των αποβλήτων...Κι όλα αυτά στην Γερμανία, που φημίζεται για τη σχολαστική τήρηση κανόνων..και την «αποχτημένη τεχνογνωσία», για να θυμηθούμε την έκφραση της Ακαδημίας αθηνών...

Γνωστά έγιναν, παρά τις προσπάθειες απόκρυψης τους, πρόσφατα ατυχήματα στο γαλλικό πυρηνικό εργοστάσιο της Τρικαστίν, στη Σουηδία..και στη Γερμανία...Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τι θα γίνει στην περιοχή μας, όταν χώρες σαν την Αλβανία, την Ελλάδα και την Τουρκία... μπουν στο χωρό των πυρηνικών εργοστασίων..! Και ενώ όλα αυτά είναι γνωστά η Σουηδία φαίνεται να αναθεωρεί την απόφασή της για κλείσιμο πυρηνικών σταθμών..το ίδιο και η Γερμανία, ενώ η Ιταλία ετοιμάζει συνεργασία με τη Γαλλία για την εγκατάσταση πυρηνικών εργοστασίων...Ολες οι μεγάλες χώρες, με πρόφαση τις κλιματικές αλλαγές , που είναι το δικό τους δημιούργημα , με την ίδια και μεγαλύτερη επιπολαιότητα περνάνε απο το καταστροφικό για το περιβάλλον, ενεργειοβόρρο, αναπτυξιακό τους μοντέλλο,με χρήση ορυκτών καυσίμων, σε ένα άλλο πιό επικίνδυνο, αυτό της πυρηνικής ενέργειας, χωρίς καν να προσπαθήσουν μια σοβαρή και μεθοδευμένη αξιοποίηση της πράσινης τεχνολογίας και του κολοσσιαίου δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας...

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε φθηνή ούτε ανανεώσιμη.. Συνήθως, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται απο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις διατηρείται με τεχνητά μέσα σε χαμηλό επίπεδο.. Οι υποστηρικτές των πυρηνικών ενδιαφέρονται μόνο για το άμεσο κέρδος, ενώ τα αιώνια απόβλητα και η εξασφάλιση του πυρηνικού καύσιμου, που είναι εξ ορισμού περιορισμένο, δεν τους απασχολούν, θα τα αντιμετωπίσει, όπως πιστεύουν, η ψευδολόγα προπαγάνδα των ενετεταλμένων υποστηρικτών των χρυσοφόρων επένδυσεων τους.

Ενα νέο κίνημα ενημέρωσης των πολιτών και αντίστασης στην πυρηνική τεχνολογία θα ξεσπάσει σ’όλη την Ευρώπη. Ειναι καιρός και στην Ελλάδα να υπάρξει συντονισμένη δράση και σοβαρή αντίσταση στα μεγαλεπίβολα σχέδια των εχθρών του Λαού, που εμφανίζονται με την κάλυψη δήθεν επιστημονικών φορέων και ειδικών, για να μας περάσουν τα νέα εγκληματικά, για τις τωρινές και ερχόμενες γενιές, σχέδια τους..

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ηταν το σύνθημα Ευρωπαϊκού κινήματος της δεκαετίας του 60... Φαίνεται οτι η Ιστορία επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά βέβαια ως φάρσα.. Γιατί τώρα, στην εποχή των κοινωνικών κινημάτων, όλοι γνωρίζουν ποιοί και γιατί μας λένε ψέμματα ...Η νέα πρόκληση δεν θα περάσει.